Pauline van der Most van Spijk

Pauline van der Most van Spijk Onderwijs.pro

Pauline van der Most van Spijk
Adviseur/trainer

Telefoon: 06-14459155
E-mail: pauline@onderwijs.pro

 

Wat maakt jou een slimme doener?

Ik denk in mogelijkheden en ik ga net zo lang door, totdat ik het antwoord gevonden heb. Daarvoor maak ik gebruik van allerlei verschillende bronnen zoals mijn collega’s, (literatuur)boeken, ik kijk naar de historie van de vraag (waar komt de vraag vandaan?), ik beluister podcasts, lees artikelen. Maar de mensen om mij heen zijn toch wel mijn voornaamste bron om antwoord op vragen te krijgen. Ik neem geen genoegen met het eerste antwoord. Ik vraag net zo lang door tot ik het totale plaatje helder heb, zodat we daardoor samen tot het beste antwoord komen waar we verder mee aan de slag kunnen. Waar ik voor moet waken is dat ik niet hardop ga nadenken. Dat leidt af van de kern. Dat kan ik beter doen als ik alleen ben!

Wat is jouw superkracht?

Ik hoor van mensen om me heen dat ik wel lef  heb. Ik blijf uitvragen tot ik het antwoord echt heb doorgrond en ik een compleet beeld heb. Dus ik ‘doe’, echter wel grondig. Ik focus me op een efficiënte manier op de vraag en niet op de randzaken eromheen die ogenschijnlijk ook belangrijk lijken.

 

Waarvoor ga jij eerder je bed uit?

Voor de vragen waar ik nog geen antwoord op weet: het werk op de scheidslijn tussen ‘op de automatische piloot’ en ‘onvoorspelbaar’. Ik gedij goed op vragen over een onderwerp waar ik al wel enige kennis en ervaring over heb maar nog geen idee heb wat het antwoord zal zijn. Een vraag die we als team ook nog niet vatten maar waar we samen voor gaan zorgen dat er een antwoord op komt. Daarnaast vind ik het heel fijn om trainingen te geven. Daar ben ik wel voor 80% mee bekend. Ik ben dan in de lead, werk vanuit mijn comfortzone en dat geeft me een stukje rust. Ik sta in mijn kracht en ik kan mijn kwaliteiten inzetten als trainer. Ik vind vervolgens de rust om de leerbehoefte echt uit te luisteren bij de deelnemer.

Wat is een opleidingskundige en wat niet?

Ik ben wars van adviseurschap. Wie ben ik om een ander te adviseren? Maar ik denk wel graag mee over leer- en ontwikkelprocessen. Ik stel veel vragen. Wanneer bijvoorbeeld iets voor iemand een uitgemaakte zaak is, dan neem ik dat niet direct aan en ga ik daar graag over in gesprek. Waarom vindt iemand dat? Wat zijn de overwegingen geweest om tot deze, voor hem overtuigende, argumenten te komen? Dit is mijn grondhouding. Ik houd ervan om een onderwerp van verschillende kanten te bekijken.

Waaruit blijkt mijn liefde voor het onderwijs?

Voor mij draait het hele leven om leren en ontwikkelen. Wanneer ben je van toegevoegde waarde voor jezelf, een ander en de wereld? Deze vraag bekijk ik ook vanuit een duurzame houding. Ook al is het maar een druppel, wat heb ik gedaan om de wereld een beetje beter te maken? We hebben maar één aarde en als iedereen zijn steentje bijdraagt is dit een hele mooie plek om te wonen.

Maar de term onderwijs, die vind ik echt achterhaald… Alsof iemand onder wijs is. Iedereen is wijs op zijn manier, iedereen heeft zijn eigen ontwikkelpunten en kwaliteiten en is daarmee altijd in ontwikkeling. Dat heeft niks te maken met onder- of bovenwijs. Van mij mag die term dus per direct de prullenbak in!

Wat roep ik heel hard tegen anderen maar is voor mezelf ook nog wel een uitdaging?

Ik wil luisteren naar anderen, echt actief luisteren. Dit is op dit moment ook de boodschap van mijn trainingen: luisteren tijdens feedbackgesprekken, bij observaties en bij complexe vraagstukken. Dat lukt me ook aardig op mijn werk, maar thuis is het nog wel eens een valkuil. Het lukt me nog niet altijd goed, omdat ik thuis mijn gesprekken natuurlijk niet voorbereid ben en er ook emotie in het spel is. Gelukkig kan ik dan van een afstandje naar mezelf kijken en mijn gedrag aanpassen aan degene die voor me staat, mijn man, zoon of dochter.