Even voorstellen: Remco Coppoolse

Even voorstellen: Remco Coppoolse

Sinds augustus van dit jaar is Remco Coppoolse aan Onderwijs.pro verbonden als adviseur/trainer onderwijsinnovatie. In dit blog stelt hij zich voor.

Mijn achtergrond van beweging organiseren, leren en reflecteren is een rode draad die door mijn hele carrière loopt. Na mijn studies fysiotherapie, bewegingswetenschappen en opleidingskunde kwam ik in de opleidingswereld terecht, waar ik al snel projectleider werd van opleidingsprogramma’s in de gezondheidszorg. Later ben ik dat ook gaan doen voor verschillende bachelor- en masteropleidingen en honourstrajecten in het HBO en WO, en was ik betrokken bij herzieningen in het MBO.

Ik heb me in die innovatietrajecten altijd verbaasd over de dynamiek die ik ervaarde in onderwijsinnovatie, die kan omslaan van enthousiasme naar gedoe. Ook in mijn werk als docent bij de master leren & innoveren ontmoette ik collega’s die vastliepen in onderwijsinnovaties omdat het totaal anders liep dan ze hadden bedacht.  Aanleiding voor mij om me te verdiepen in deze dynamiek en onderliggende mechanismes.

Ik promoveerde op dit thema (voor gratis download van mijn proefschrift, zie http://leidersonderwijsinnovatie.hu.nl/wp-content/uploads/2018/03/Remco-Coppoolse-thesis-complete-pdf.pdf), en ben nu werkzaam als expert onderwijskundig leiderschap in het programma onderwijsinnovatie en als senior onderzoeker in het Lectoraat Normatieve Professionalisering, beide van de Hogeschool Utrecht. In dat advies- en onderzoekswerk is het centrale thema hoe leiders van innovatie een veranderinitiatief naar een succes leiden. Deze combinatie van advies- en onderzoekswerk maakt het niet alleen mogelijk nieuwe kennis te ontwikkelen, maar ook om leren over onderwijsinnovatie in de praktijk te vergroten.

De laatste jaren combineer ik mijn advies- en onderzoekswerk met het begeleiden van projectleiders onderwijsinnovatie in het HBO. Ook in andere sectoren van het onderwijs verzorg ik opleidingsactiviteiten voor projectleiders, lijnmanagersen andere leiders van onderwijsinnovatie binnen de Hogeschool Utrecht en vanuit mijn eigen adviespraktijk, nu verbonden aan Onderwijs.pro.

Binnen Onderwijs.pro richt ik mij op de volgende werkzaamheden:

Dr. Remco Coppoolse

remco@onderwijs.pro

18 december, 2018

door Paul van Deursen