Aniek Heerink

brenda kenter onderwijs.pro

Aniek Heerink
Adviseur/trainer

Telefoon: 06-34586368
E-mail: aniek@onderwijs.pro

 

Wat maakt jou een slimme doener?
Deurdonderen, zo zeggen we in het oosten. In andere delen van het land bekend als: niet opgeven, doorgaan en aan de slag! Dat is mij met de paplepel ingegoten. Hoewel ik op zijn tijd van filosoferen hou ga ik toch vooral graag aan de slag en leer ik van alles wat je dan onderweg tegenkomt. Verbeteren, vernieuwen, veranderen gaat altijd via een hobbelige weg en daar moet je maar gewoon overheen samen. Tegelijkertijd maak ik graag gebruik van de kennis en expertise die er bestaat over alles wat met onderwijs te maken heeft, ik lees me suf in artikelen en boeken (tips altijd welkom!). Eigenlijk raak ik nooit uitgepraat over onderwijs en ben ik altijd geïnteresseerd in nieuwe inzichten en andermans perspectieven. Als antropoloog zijn wisdom of the crowd én wijsheid van de minderheid  belangrijk, dat betekent als adviseur dat ik goed luister, veel doorvraag om echt te begrijpen. Dat maakt de analyse en het plan uiteindelijk beter en zorgt voor een goede samenwerking. Wellicht kunnen we dan om een paar van die grote kuilen in de hobbelige weg heen manoeuvreren. Slimme doener toch?

Waarom liefde voor onderwijs?
Nergens voel ik me zo thuis als in een schoolgebouw, het allerliefst ben ik in een klaslokaal. Mijn hart gaat altijd een beetje sneller kloppen in een onderwijsomgeving waar samen gewerkt en geleerd wordt. We herinneren ons allemaal nog wel die ene docent van vroeger waar je zo mee gelachen hebt en zoveel van geleerd hebt of die ene leerling die je in de klas had die zo bijzonder was. Dat maakt het onderwijs de beste plek om te werken, het gaat écht ergens over. Mijn streven is om het onderwijs elke dag een beetje beter te maken, drie dagen in de week doe ik dat als onderwijskundig adviseur in het beroepsonderwijs en twee dagen sta ik zelf als docent voor de klas in het vo. Beide rollen zijn me op het lijf geschreven en ik draag er graag aan bij dat docenten kunnen doen waar ze goed in zijn en studenten en leerlingen met een heleboel bagage en mooie herinneringen het schoolgebouw verlaten, op naar nieuwe avonturen. 

Wat kenmerkt jou?
Als je knot maar goed zit”, die spreuk staat op mijn spiegel en zie ik elke dag. Je herkent me dan ook vaak aan een hele of halve rommelige knot bovenop mijn hoofd. Het kan ook heel goed zijn dat je me van ver al aan hoort komen lachen. Ik hou er van om te ouwehoeren met alles en iedereen en enig sarcasme en zelfspot zijn mij niet vreemd. Het leuke is dat juist vaak de kletspraatjes en geintjes in de wandelgangen mij aan het denken zetten en daar weer allerlei ideeën uit komen, niks is te gek. Dat maakt ook dat ik heel graag samenwerk, alleen is sneller maar samen kom je verder!