Brenda Kenter

brenda kenter onderwijs.pro

Brenda Kenter
Adviseur/trainer

Telefoon: 06-19999023
E-mail: brenda@onderwijs.pro

 

Wat maakt jou een slimme doener?
Ik ben een resultaatgerichte en creatieve werker. Ik zal echter nooit als een kip zonder kop te werk gaan. Ik zet mijn analytische en sociale vaardigheden in om scherp te krijgen wat een organisatie wil en nodig heeft. Ik zie vanuit het geheel wat er speelt in een organisatie en streef naar duurzame interventies.
Slim werken houdt voor mij ook in met plezier werken. Kort cyclisch werken aan concrete doelen en behaalde resultaten ook vieren met elkaar is voor mij belangrijk. Ik kijk naar wat energie oplevert, denk in mogelijkheden en oplossingen en durf kritisch te zijn.

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit?
’s Morgens zet ik graag de wekker wat eerder om met mijn hond te wandelen. Eerst wel een bakkie koffie natuurlijk samen met mijn twee zonen (mijn man is al veel eerder de deur uit)! Ik heb extra zin in de dag als ik een inhoudelijke sessie heb met diverse stakeholders binnen een organisatie. Fijn als we samen de puzzel kunnen maken, dat de tandwielen in elkaar gaan grijpen en we komen tot doelgerichte acties die echt het verschil kunnen gaan maken. Alleen maar praten over willen we natuurlijk niet!

Wat is jouw ideale opdracht?
Opdrachten in teamverband gericht om de kwaliteit van onderwijs een (duurzame) impuls te geven, spreken me aan. Ik heb geleerd dat werken aan de kwaliteit van toetsing hiervoor een vliegwiel kan zijn. Of het nu gaat om positionering van een toetscommissie of een curriculumvernieuwing, je hoort me vaak de vraag stellen: ‘Waarom willen jullie dit eigenlijk? En wie willen dit?’ Ik ben ervan overtuigd dat je eerst moet weten waarom je een ontwikkeling in gang wilt zetten voordat je acties onderneemt. Na de waarom-vraag kan ik enorm genieten om met elkaar doelen te bepalen en van doelen tot resultaten te komen. Resultaten die in mijn ogen altijd ten goede moeten komen van de studenten. Ik vind dat studenten ook altijd betrokken moeten worden bij een onderwijsvernieuwing.

Wat inspireert je als onderwijskundige?
Ik kom uit een echt onderwijsnest. Ik heb geleerd dat je in het onderwijs echt het verschil kunt maken voor een kind, een student. Mijn drijfveer is om opleidingen te helpen bij het opleiden van goede professionals. Ik zie dat studenten het steeds moelijker vinden om zich actief in te zetten voor een opleiding. De afgelopen jaren ben ik naast toetsing bezig geweest met de volgende vragen: Hoe betrek je studenten optimaal in het onderwijs? Hoe maak je hun leren zichtbaar? Hoe vergroot je hun zelfregulerend vermogen? Publicaties over formatief handelen verslind ik dan ook. Omdat ik ook als hogeschooldocent werkzaam ben bij de Marnix Academie kan ik wat ik hierover lees ook meteen toepassen. Er is bijvoorbeeld zo veel winst te halen als je weet hoe je studenten goede feedback kunt geven. De publicatie Feedback in de klas. Verborgen leerkansen van Stijn Vanhoof en Geert Speltincx (2021) vind ik hiervoor een aanrader!

Waar en wanneer krijg je de beste ideeën?
Mijn hoofd zit vaak vol met ideeën en vragen. Om mijn hoofd wat rust te gunnen zie je me vaak achter een schildersezel, in de natuur en met mijn gezin in de sportschool! Heerlijk!