Tibby Appelman

tibby appelman onderwijs.pro

Tibby Appelman
Adviseur/trainer

Telefoon: 06-15580667
E-mail: tibby@onderwijs.pro

 

Wat maakt jou een slimme doener?

David A. Kolb omschrijft de ‘doener’ als ‘iemand die een voorkeur heeft voor actief experimenteren en concreet ervaren. Intuïtief, avontuurlijk en praktijkgericht.’ Een duidelijke en herkenbare omschrijving, als je het mij vraagt. Ik houd van nieuwe avonturen en uitdagingen aangaan en het helpen van anderen bij de uitdagingen en avonturen die zij aan willen gaan. In mijn werk als onderwijskundig adviseur komen deze aspecten allemaal terug: samen ontdekken welke mogelijkheden er zijn om een bepaalde uitdaging op te lossen en welke het beste passen bij de organisatie, de situatie en de beschikbare mensen en middelen. Het leuke hieraan is dat ik steeds met verschillende mensen werk, bij iedere uitdaging nog meer leer over de onderwijspraktijk en betrokken ben bij hele mooie nieuwe ontwikkelingen. Deze betrokkenheid en praktijkgerichtheid, het ‘doen’, geven mij dan ook veel energie.

Slim zijn is wat mij betreft relatief. Van Dale omschrijft het woord ‘slim’ als ‘schrander, vindingrijk, scherpzinnig, m.n. in het bedenken van oplossingen’. Het bedenken van oplossingen, het meedenken bij probleemstukken, het positief kritisch zijn en de vindingrijkheid bij het opzetten en implementeren van vernieuwingen binnen het beroepsonderwijs zijn allemaal aspecten van mijn werk als onderwijskundig adviseur. Het ‘slim’ zijn is datgene wat dit werk voor mij persoonlijk zo afwisselend en leuk maakt.

Waaruit blijkt jouw liefde voor het onderwijs?

Wanneer je mij als kind van vier vroeg wat ik later wilde worden, zei ik altijd “Kapster of juf”. Na heel veel middagen schooltje spelen, ben ik uiteindelijk ook echt als leerkracht basisonderwijs aan het werk gegaan. Ik heb aan alle groepen lesgegeven, want ik kon niet kiezen welke ik het leukst vond. Om nog meer over onderwijs te weten te komen, ben ik gestart met een master Onderwijskunde. Dit heeft mijn kennis van het onderwijs nog veel meer verbreed: van innoveren en ontwikkelen tot zaken rondom management en kwaliteitszorg. Mijn liefde voor het onderwijs werd daardoor dan ook verbreed. Onderwijs omvat veel, maar wordt in een woordenboek slechts omschreven als (geregelde) overdracht van kennis of vaardigheden. Onderwijs is zoveel meer! Onderwijs is passie, gedrevenheid, doorzettingsvermogen en daarbij een flink portie plezier. Dat is tenminste wat ik zag als leerkracht en wat ik zie als onderwijskundig adviseur.

Voor welke opdrachten sta je graag een uurtje eerder op?

Eerlijk gezegd: de begrippen ‘graag’ en ‘eerder opstaan’ gaan in mijn hoofd niet goed samen. Ik ben van nature geen ochtendmens en heb ’s morgens dan ook echt even tijd nodig om op te starten. Een rustige start aan de eettafel met een flinke kop thee of koffie zorgen er voor dat ik de dag kan beginnen. Maar wanneer ik dan rustig ben opgestart, ga ik graag aan de slag met opdrachten waarbij ik in samenwerking met anderen mag ontwikkelen en creëren. Samen tot iets nieuws komen, waarvan niemand bij de start precies voor ogen had hoe dat nieuws eruit zou komen te zien – dat is toch mooi?

Waar en wanneer krijg je de beste ideeën?

Ken je dat? Je gaat naar bed na een dag waarop je hebt gewerkt, boodschappen hebt gedaan, nog even het huis hebt opgeruimd en lekker op de bank een serie hebt gekeken. Je duikt lekker onder de dekens en dan … beginnen de hersens te draaien! Het verwerken van de dag begint en allerlei ideeën poppen op: van dingen die je vergeten bent om te doen tot de beste ideeën voor de grootste problemen. Vervelend, maar waar: als ik wil slapen, krijg ik de beste ideeën.

Wat kenmerkt jou?

Het schijnt dat je mijn lach van verre kunt horen. Bestaat er iets als ‘te hard lachen’?